top of page

Träna P-F-T

Träningsgruppen i mars handlade uteslutande om PFT och hur man skiljer mellan Problem, Från-mål och Till-mål. Att kunna göra det är en stor hjälp i ett coachande samtal för att höra vilket slags svar man får. Clean är orienterat mot det man faktiskt vill, och därför är det värdefullt att kunna hjälpa klienten att formulera ett Till-mål. Om klienten svarar med ett problem, frågar vi: Och när (problem), vad skulle du vilja hände? Dvs. först visa att vi hört vad klienten säger, och sen säga och när det är så – vad vill du?

När det kommer ett Från-mål, dvs. något som klienten vill ha mindre av, eller något ska försvinna så vill vi undersöka vad som händer när det där har försvunnit genom att fråga: Och när (Från-mål som om det hade hänt), vad händer då? Och hoppas på ett svar med Till-mål. När ett sådant svar kommer, utvecklar vi det ”på vanligt sätt”.


Exempel:

C: Vad skulle du vilja hände?

K: Jag har så ont i kroppen, röker för mycket och sover för lite. (Problem)

C: Och ont i kroppen. Och röker för mycket. Och sover för lite. Och när ont i kroppen, röker för mycket och sover för lite – vad skulle du vilja hände?

K: Jag skulle vilja sluta röka och ha mindre ont. (Från-mål)

C: Och skulle vilja sluta röka och ha mindre ont. Och när du har slutat röka och när du har mindre ont – vad händer då?

K: Då lever jag hälsosamt och är glad. Och jag kommer att företa mig många fler saker. (Till-mål)

C: Och då lever jag hälsosamt och är glad. Och företa mig många fler saker. Och när glad, vilken slags glad är det? (repeterar, väljer ett ord att fokusera på och frågar om det)

Detta tränade vi genom lite lekfullt med frågesport och en lek och avslutade med coachsamtal. Jag är alltid lika imponerad över vad som kommer fram, även om tiden är knapp – 10 minuters coaching i det här fallet.

23 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page